Everyday maths 1 (Wales)
Everyday maths 1 (Wales)

This free course is available to start right now. Review the full course description and key learning outcomes and create an account and enrol if you want a free statement of participation.

Free course

Everyday maths 1 (Wales)

5.1 Percentage increases and decreases

You’ll often see percentage increases and decreases in sales and pay rises.

Described image
Figure 28 Increasing and decreasing percentages

Example: Anjali’s pay rise

Anjali earns £18 000 per year. She is given a 10% pay rise. How much does she now earn?

Method

In order to identify Anjali’s new salary, you need to find out what 10% (10 divided by 100) of £18 000 is. To do this, first you need to find out 1% (one divided by 100) of £18 000:

18 000 ÷ 100 = 180

So 10% (10 divided by 100) of £18 000 is:

10 × 180 = 1 800

Alternatively, you could find 10% by dividing £18 000 by 10:

18 000 ÷ 10 = 1 800

Anjali’s pay rise is £1 800, so her new salary is:

£18 000 + £1 800 = £19 800

Example: A sale at the furniture shop

A furniture shop reduces all of its prices by 20%. How much does a £300 double bed cost in the sale?

Method

In order to identify the new price of the double bed, you need to find out what 20% (20 divided by 100) of £300 is. To do this, first you need to find out 1% (one divided by 100) of £300:

300 ÷ 100 = 3

So 20% (20 divided by 100) of £300 is:

20 × 3 = 60

The discount is £60, so the sale price of the double bed is:

£300 – £60 = £240

Alternatively, you could find 20% of £300 by dividing by 10 (to find 10%) and then multiplying by 2:

300 ÷ 10 = 30

30 × 2 = 60

Use the examples above to help you with the following activity. Remember to check your answers once you have completed the questions.

Activity 35: Calculating percentage increases and decreases

  1. You buy a car for £9 000. Its value depreciates (decreases) by 25% annually. How much will the car be worth at the end of the first year?
  2. Since the start of the 21st century, the shares in the InstaBank have risen by 30%. If the price of one share was £10 in 2000, what is it worth now?
  3. The same diamond ring is being sold at different prices, and with different percentage discounts, in two different shops. Which shop offers the better deal?
    Described image
    Figure 29 Comparing percentage discounts

Answer

  1. In order to identify how much the value of the car will decrease by, you need to find out what 25% (25 divided by 100) of £9 000 is. You can work this out in several different ways. Find 1% (one divided by 100) first:
    • 9 000 ÷ 100 = 90
    Then find 25% (25 divided by 100) by multiplying by 25:
    • 25 × 90 = 2 250
    Alternatively, you could have found 25% of £9 000 by dividing 9 000 by 4 (25% = one divided by four):
    • 9 000 ÷ 4 = 2 250
  • The car’s value depreciates by £2 250 in the first year, so the value of the car at the end of the first year will be:
    • £9 000 – £2 250 = £6 750
  1. It might be easier in this example to convert £10 into pence (£10 = 1 000p). In order to identify the new value of the share, you need to find out what 30% (30 divided by 100) of 1 000p is. To do this, first you need to find out 1% (one divided by 100) of 1 000p:
    • 1 000 ÷ 100 = 10
  • So 30% (30 divided by 100) of 1 000p is:
    • 30 × 10 = 300
    So the price of one share has increased by 300p (£3.00), so the one share is now worth:
    • £10 + £3 = £13
    Alternatively, you could have found 10% by dividing by 10:
    • 1 000 ÷ 10 = 100
    You would then multiply by 3 to find 30%:
    • 3 × 100 = 300
  1. In order to identify Shop A’s discount, you need to find out what 25% (25 divided by 100) of £500 is. To do this, first you need to find out 1% (one divided by 100) of £500:
    • 500 ÷ 100 = 5
    So 25% (25 divided by 100) of £500 is:
    • 5 × 25 = 125
    The discount is £125, so you would have to pay:
    • £500 – £125 = £375
    You may have worked out 25% of £500 differently. Because 25% is the same as one divided by four, you may have divided by 4:
    • 500 ÷ 4 = 125
    Alternatively, you could have halved and halved again:
    • 500 ÷ 2 = 250
    • 250 ÷ 2 = 125
    In order to identify Shop B’s discount, you need to find out what 10% (10 divided by 100) of £400 is. To do this, first you need to find out 1% (one divided by 100) of £400:
    • 400 ÷ 100 = 4
    So 10% (10 divided by 100) of £400 is:
    • 4 × 10 = 40
    The discount is £40, so you would have to pay:
    • £400 – £40 = £360
    You may have found 10% of £400 by dividing by 10:
    • 400 ÷ 10 = 40
    Whichever method you used, Shop B offers the best deal.

Summary

In this section you have learned how to calculate percentage increases and decreases. This will be useful when working out the value of a pay increase or how much an item will cost in a sale. You have also seen that there are different ways of working out percentages. You need to use the method that works for you.You may use different methods for working out different percentages.

FSM_1_CYMRU

Take your learning further

Making the decision to study can be a big step, which is why you'll want a trusted University. The Open University has 50 years’ experience delivering flexible learning and 170,000 students are studying with us right now. Take a look at all Open University courses.

If you are new to university level study, find out more about the types of qualifications we offer, including our entry level Access courses and Certificates.

Not ready for University study then browse over 900 free courses on OpenLearn and sign up to our newsletter to hear about new free courses as they are released.

Every year, thousands of students decide to study with The Open University. With over 120 qualifications, we’ve got the right course for you.

Request an Open University prospectus