Skip to main content

About this free course

Become an OU student

Download this course

Share this free course

Everyday maths 1
Everyday maths 1

Start this free course now. Just create an account and sign in. Enrol and complete the course for a free statement of participation or digital badge if available.

1.3 Working with whole numbers

The following activities cover everything in the whole numbers section. As you attempt the activities, look for key words to identify what the question is asking you to do.

Remember to check your answers once you have completed the questions.

Activity _unit2.1.3 Activity 3: Looking at numbers

  1. Look at this newspaper headline:

    A newspaper with the headline ‘Pop Idols: 9,653,000 youngsters vote in final’.
    Figure _unit2.1.3 Figure 3 A newspaper headline
    • a.Write down the number in millions.
    • b.Write down the number in thousands.
    • c.Look at the details below. Who won the Pop Idols competition?
    • Will: 4,850,000 votes
    • Gareth: 4,803,000 votes
  1. Look at the data in the following table. It gives the temperatures of five cities on a Monday in January.
Table _unit2.1.4
City Temperature
London 0°C
Paris –1°C
Madrid 10°C
Delhi 28°C
Moscow –10°C
  •  

    • a.Which city was the coldest?
    • b.Which city was the warmest?
    • c.How many cities have a temperature below 5°C?
  1. You buy a jumper for £24 and a skirt for £18. How much do you spend altogether?
  1. You have £48. You spend £26. How much do you have left?

Answer

  1. The answers are as follows:
    • a.9 million
    • b.653 thousand
    • c.Will
  2. The answers are as follows:
    • a.Moscow
    • b.Delhi
    • c.London, Paris and Moscow
  3. £24 + £18 = £42
  4. £48 – £26 = £22

Activity _unit2.1.4 Activity 4: Using multiplication and division

You can use a calculator in this activity.

  1. What are the answers to these sums?
    • a.6 × 4
    • b.3 × 9
    • c.5 × 7
    • d.36 ÷ 9
    • e.48 ÷ 6
    • f.15 ÷ 3
  2. Wine glasses come in boxes of 10. There are 25 boxes in a crate. How many wine glasses are there in one crate?
  3. A circus is selling tickets at £19 for adults and £11 for children. How much would it cost for two adults and two children to go?

Now check your answers to make sure you are ready to move on.

Answer

  1. The answers are as follows:
    • a.6 ×4 = 24
    • b.3 × 9 = 27
    • c.5 × 7 = 35
    • d.36 ÷ 9 = 4
    • e.48 ÷ 6 = 8
    • f.15 ÷ 3 = 5
  2. 10 × 25 = 250 wine glasses.
  3. 2 × 19 = £38

    11 × 2 = £22

    22 + 38 = £60

    It would cost £60 to go to the circus.