Skip to main content

About this free course

Become an OU student

Download this course

Share this free course

Everyday maths 1
Everyday maths 1

Start this free course now. Just create an account and sign in. Enrol and complete the course for a free statement of participation or digital badge if available.

4.2 Calculations using decimals

When you make any calculation with decimals – that is, addition, subtraction, multiplication and division – you may use a calculator. When using a calculator it is very important to make sure that the decimal point is in the correct place. If you don’t, you’ll get the wrong answer.

Now try the following activity. Remember to check your answers once you have completed the questions.

Activity _unit2.4.3 Activity 13: Using decimals

Described image
Figure _unit2.4.5 Figure 19 Using decimals
  1. You buy a box of corn flakes for £2.65 and a bottle of milk for £1.98.
    • a.What is the total cost of these items?
    • b.You pay for them with a £5 note. How much change should you get?
  2. You go on holiday to Italy. The rate of exchange is £1 = €1.4. How many euros do you get for £8?
  3. You go out for a meal with three friends, and the total cost of the meal is £56.60. You decide to split the bill equally. How much do each of you pay?
  4. Convert 6.25 m to cm.

Answer

  1. The answers are as follows:
    • a.Add the cost of the two items:

      The sum £2.65 + £1.98 = £4.93.

      (Keep the decimal points in line.)

      The total cost of the items is £4.63.

    • b.Take away the total cost from £5:

      The sum £5.00 – £4.63 = £0.37.

      You should get 37p change from £5.

  2. Multiply the exchange rate in euros (€1.4) by the amount in pounds (£8):

    The sum 1.4 × 8 = 11.2.

    So £8 = €11.20.

  3. Divide the total cost (£56.60) by the number of people (4):

    The sum 56.60 ÷ 4 = 14.15.

    You would each pay £14.15.

  4. To convert 6.25 m into cm, you need to multiply the amount by 100.

    • 6.25 × 100 = 625

    So the answer is 625 cm.

Summary

In this section you have learned about how:

  • the value of a digit depends on its position in a decimal number
  • to approximate answers to calculations involving decimal numbers
  • to add, subtract, multiply and divide using decimal numbers.

This will help when working with money and measurements.